SCHOOL
TUSSEN OVERLIJDEN EN AFSCHEID

Als je broer of zus is overleden, dan vertellen je ouders dit ook op school tegen je mentor. De mentor kan je op school ondersteunen, op allerlei manieren.

 
 
PRAAT MET JE MENTOR

Het is niet gemakkelijk om met je klasgenoten te praten over dat je broer of zus is overleden. Het kan zijn dat je er op school liever niet met iedereen over wilt praten. Je kunt samen met je mentor afspreken of en wanneer er in de klas over wordt gepraat. Misschien wil je liever dat je mentor vertelt over wat er aan de hand is, misschien zonder dat je erbij bent.
 
 
JE KAN HET ZELF VERTELLEN

Het kan ook zijn dat je juist liever zelf aan je klas vertelt dat je broer of zus is overleden. Misschien wel met je ouders erbij. Dat kan natuurlijk ook. Dan kun je zelf bepalen wat er verteld wordt en hoe jij wilt dat ze met je omgaan.
 
 
HERDENKINGSPLEK

Als je broer of zus op jouw school zat, dan is er waarschijnlijk ook een plek op school waar een foto van hem of haar staat, met spulletjes erbij (vaak een kaarsje en kaarten). Als je het fijn vindt om daar even naar toe te gaan als je op school bent, kun je dat afspreken met je docenten. Ze zullen het zeker aan je vragen.
 
 
AFSCHEID OP SCHOOL

  • Als je broer of zus ook op jouw school zat, wordt er meestal ook een viering gehouden om afscheid te nemen. Je mentor kan vragen of jij dan iets wilt voorlezen of bijvoorbeeld een kaarsje wilt aansteken. Als je dat moeilijk vindt, vraag dan of je het samen met een vriend of vriendin mag doen. En ook de klasgenoten van je broer of zus kunnen meehelpen.
 
SCHOOL
NA HET AFSCHEID

 

 
ALTIJD BIJ JE

Als je broer of zus niet op jouw school zat, dan zal er op school geen plek voor hem of haar zijn gemaakt. Misschien vind je het fijn om altijd iets van je broer of zus in je tas mee te nemen of in je kluisje te leggen. Doe wat voor jou goed voelt. Voor iedereen is dat anders.
 
 
LAAT JE DOCENT WETEN HOE JE JE VOELT

Als je op school moeite hebt om je te concentreren, omdat je gedachten ergens anders zijn, dan is dat heel normaal. Je docenten kunnen dat niet altijd aan je zien, maar willen daar wel rekening mee houden.
 
 
HOOFD VOL
  • Het kan zijn dat je hoofd zo vol zit, dat je maar weinig onthoudt en dat je de eerste tijd nauwelijks hele schooldagen volhoudt. Omgaan met het verlies van je broer of zus kost heel veel energie en kan je heel moe maken. Als het teveel is om én hele dagen naar school te gaan én ook nog huiswerk te maken, geef dit dan aan bij je ouders. Het is verstandig om op tijd met je school te bespreken wat je kunt en wat niet. Je school kan je op allerlei praktische manieren helpen om de druk wat te verlagen, door bijvoorbeeld meer tijd te geven voor een opdracht, een toets te laten herkansen of een toets over te laten slaan. Er kan heel veel, als je het maar open bespreekt.
 
1
Het kan heel fijn zijn dat je op school even alles kunt vergeten van thuis. Dat is heel normaal. Naar school gaan en omgaan met vrienden en vriendinnen zorgt vaak voor afleiding.
2
Docenten willen graag helpen, maar weten ook niet altijd hoe. Veel docenten vragen hoe het met je gaat. Of doen dat juist niet, omdat ze niet willen dat je die vraag zes keer per dag krijgt. Want als je iedere keer moet uitleggen hoe het met je gaat, voel je je juist een uitzondering. Als je op school liever niet wilt dat ze steeds aan je vragen hoe het gaat, vraag dan of ze je vooral willen helpen met de praktische dingen. Bijvoorbeeld met het maken van een planning voor een toetsweek of wat extra uitleg over stof die je hebt gemist.
3
Het is heel begrijpelijk als je ook wel eens een toets niet goed maakt. Als je gewoon je best doet, is er niets aan de hand, toch? Iedereen begrijpt dat je minder goed kunt werken als je broer of zus is dood gegaan. Sommige jongeren willen soms extra hun best doen om hun ouders blij te maken. Als je daardoor veel te hard werkt, is dat natuurlijk niet de bedoeling.
'IK MIS JE'
DOOSJE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud.

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu. in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu.

Meer lezen over het ‘Ik mis je’ project
  • © 2018 | Kinderthuiszorg.
    Alle rechten voor behouden