BROER EN ZUS
TUSSEN OVERLIJDEN EN HET AFSCHEID

Als je broer of zus al in de buik van je moeder dood is gegaan, heb je geen kans gehad om samen te spelen. Het kan ook zijn dat je je broer of zus al (bijna) je hele leven kent. Hoe moet je verder zonder je broer of zus? 

 
 
BROER OF ZUS LEREN KENNEN
 
  • Ook al heb je je broer of zus nooit leren kennen, toch blijft het jouw broer of zus. Je vader en moeder kunnen toch veel vertellen over hem of haar. Vraag het maar eens, dan leer je je broer of zus toch nog een beetje kennen.
 
 
BROER OF ZUS ZIEN

Veel kinderen vinden het fijn om hun broer of zus nog te zien nu hij of zij dood is. Als je het met eigen ogen ziet, voelt het vaak toch echter. Als je het eng vindt, vraag dan aan je vader en moeder hoe je broer of zus er nu uitziet, welke kleren hij of zijn aanheeft en hoe de ruimte eruit ziet waar hij of zij ligt. Misschien kun je eerst naar een foto kijken. De meeste kinderen vinden het fijn om hun broer of zus nog te zien en vinden het achteraf niet eng.
 
 
PERSOONLIJKE FOTO'S
 
  • Misschien vind je het fijn om foto’s te maken van je broer of zus. Om ze voor jezelf te bewaren. Vraag dan eerst even aan je ouders wat zij ervan vinden. Zet geen foto’s op bijvoorbeeld Instagram, Snapchat, WhatsApp. Het zijn hele persoonlijke foto’s, waar je voorzichtig mee moet omgaan. En niet iedereen vindt het ook fijn om zo’n foto’s te zien.
 
 
EEN SPECIALE BAND

Met je broer of zus heb je een speciale band. Ook als je niet met elkaar hebt kunnen spelen of als het soms even niet zo leuk met elkaar was. Jullie horen bij elkaar. Dat blijft zo, ook als je broer of zus dood is. Sommige kinderen vinden het mooi om die speciale band te laten zien. Je kan bijvoorbeeld twee dezelfde knuffels nemen, de één geef je mee in de kist van je broer of zus, de ander bewaar je zelf. Zo blijft jullie band altijd zichtbaar.
 
BROER EN ZUS
NA HET AFSCHEID
 
NA DE DOOD
 
  • Nu je broer of zus niet meer leeft en niet meer terug komt, vraag je je misschien af waar hij of zij nu is. Is er nog iets na de dood? Voor veel mensen is dat een moeilijke vraag. En ook grote mensen weten het antwoord niet altijd. Voor iedereen is het ook anders. Sommige mensen denken dat je een sterretje wordt of een vlinder. Of dat je in de hemel komt. En dat je daar alle mensen tegenkomt die ook dood zijn gegaan. Wat er ook is na de dood, jouw broer of zus blijft altijd jouw broer of zus. Dat gaat nooit weg.
 
 
IN GEDACHTEN OF HARDOP PRATEN

Sommige kinderen vinden het fijn om op de kamer van hun broer of zus te zijn. Vraag ook even aan je vader of moeder of zij dat goed vinden. Sommige kinderen praten tegen hun broer of zus, in gedachten of gewoon hardop. Dat is heel gewoon. Je broer of zus kan niets terug zeggen, maar misschien krijg je er wel een gevoel bij.
 
 
HERINNERINGEN 
BEWAREN

Vind je het fijn om herinneringen te bewaren aan je broer of zus? Dan kun je een boekje maken met herinneringen. Je kunt ze ook op losse briefjes schrijven en die in een speciale pot of doosje bewaren. Daar kun je ook foto’s bij doen.
 
 
VERTEL EROVER, ALS JE DAT FIJN VINDT

Als je nieuwe kinderen leert kennen, vragen ze vaak ook: ‘heb je ook broers en zussen?’ Dat is voor jou misschien best een moeilijke vraag. Als je het fijn vindt om het te vertellen dan kun je zeggen dat je een broer of zus had die is dood gegaan. Als je het liever niet tegen iedereen vertelt, is dat natuurlijk ook goed. Jij mag dat kiezen.
 
'IK MIS JE'
DOOSJE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud.

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu. in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu.

Meer lezen over het ‘Ik mis je’ project
  • © 2018 | Kinderthuiszorg.
    Alle rechten voor behouden