VADER EN MOEDER
TUSSEN OVERLIJDEN EN HET AFSCHEID

Je vader en moeder zijn heel erg verdrietig. En ze moeten ook van alles bespreken, vaak ook met vreemde mensen erbij. Misschien vind je het wel heel erg druk en snap je niet zo goed wat er allemaal aan de hand is.
Hier vind je wat tips die je kunnen helpen.

 
ALLES VRAGEN
 
  • Je mag alles aan je vader en moeder vragen. Ook al hebben ze nu veel verdriet en hebben ze het heel druk, jij bent ook belangrijk. Dus vraag alles wat je wilt weten. Misschien weten ze niet alles, maar kunnen ze je wel helpen.
 
 
MEE DENKEN
 
  • Je vader en moeder moeten nu een heleboel keuzes maken: waar je broer of zus wordt begraven of gecremeerd, wanneer, wie er bij mogen zijn, en nog veel meer andere dingen. Je ouders zullen je zeker vertellen wat er allemaal gaat gebeuren de komende dagen. En als jij er ook een mening over hebt, mag je dat natuurlijk zeggen. Ze kunnen vast niet overal rekening mee houden, maar het is wel fijn als je mee mag denken. Wil je dat liever niet, dan is dat natuurlijk ook goed.
 
 
EVEN AFLEIDING

Het kan fijn zijn om soms ook even niet thuis te zijn. Vraag dan of je naar school mag of bij een vriendje mag spelen. Dan heb je even afleiding.
 
 
EVEN ALLEEN MET HET GEZIN

Misschien zijn er deze dagen steeds mensen in jullie huis. Dat is misschien niet altijd fijn, als je ook even alleen wilt zijn met jullie gezin. Je kunt aan je ouders vragen of ze hiervoor kunnen zorgen.
 
VADER EN MOEDER
NA HET AFSCHEID
 

 

 
SAMEN PRATEN
 
  • Misschien vind je het moeilijk om met je vader en moeder te praten over wat er is gebeurd en hoe je je voelt. Sommige kinderen zijn bang dat hun vader en moeder dan nog verdrietiger kunnen worden. Maar weet je, voor je vader en moeder is het juist fijn om te weten hoe jij je voelt. En ook al kunnen je vader en moeder niet alles oplossen, het helpt wel om er samen over te praten.
 
 
VERDER GAAN
 
Ook al is er zoveel anders geworden, sommige dingen blijven hetzelfde. Hoe laat je naar bed gaat bijvoorbeeld. En dat je weer naar school gaat. Dat is misschien weer even wennen. Toch helpt het om weer verder te gaan.
 
 
IEDEREEN KAN IETS ANDERS VOELEN

  • Het kan best zijn dat je vader en moeder heel erg verdrietig zijn, terwijl jij dat niet bent. Iedereen voelt het missen van je broer of zus op zijn eigen manier. Je kunt boos zijn, verdrietig zijn, opgelucht zijn, of misschien voel je wel helemaal niets. Alles kan en is normaal.
 
1
Sommige kinderen merken juist niet zo veel aan hun vader of moeder. Het kan zijn dat je vader en moeder het moeilijk vinden om hun verdriet aan jou te laten zien. Omdat ze jou niet verdrietiger willen maken. En misschien doe jij wel een beetje hetzelfde met jouw ouders. Dat jij jouw verdriet ook een beetje onzichtbaar maakt voor je vader en moeder. Maar weet je, juist als je je verdriet laat zien, kun je het delen. En alles wat je deelt, wordt minder. (Deze tip geven we natuurlijk ook aan je vader en moeder).
2
Sommige kinderen hebben het gevoel dat ze extra lief moeten zijn of extra hun best moeten doen op school. Of ze proberen een beetje meer te lijken op hun broer of zus die er niet meer is. Ook al denk je misschien dat het dan minder verdrietig is voor jou of voor je ouders, toch is dat niet zo. Jij mag gewoon jezelf zijn. En iedereen begrijpt het wel als je juist vaker boos bent of je minder goed kunt opletten op school.
'IK MIS JE'
DOOSJE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud.

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu. in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu.

Meer lezen over het ‘Ik mis je’ project
  • © 2018 | Kinderthuiszorg.
    Alle rechten voor behouden