UW (SCHOON)OUDERS
TUSSEN OVERLIJDEN EN HET AFSCHEID

U verliest uw kind, de grootouders verliezen hun kleinkind. Ook voor hen is het verlies heel ingrijpend. Ze kunnen enorm betrokken zijn en proberen om u daar waar mogelijk te ontlasten. Maar ook komt het voor dat de afwezigheid van (schoon)ouders in deze periode juist pijnlijk duidelijk wordt.

 
AFSPRAKEN MET (SCHOON)OUDERS

  • Grootouders zetten hun eigen verdriet vaak in eerste instantie helemaal opzij om er helemaal voor u en uw gezin te kunnen zijn. Bijna geruisloos vangen ze uw andere kind(eren) op, zorgen voor het eten of blijven in uw buurt, zodat u niet alleen bent. Als u dit prettig vindt, geef die ruimte dan en voel u hier niet bezwaard over. Het is voor uw (schoon)ouders de manier om te helpen. Maar het kan ook zijn dat u alle goedbedoelde hulp toch wat veel vindt of op een andere manier wilt. Om te voorkomen dat er over en weer irritatie en onbegrip ontstaat is het goed om dit te bespreken en uit te leggen wat voor u werkt en wat niet.
 
 
ONMACHT VOELEN EN STEUN

Het kan ook zijn dat de grootouders zo geschokt zijn door het verlies, dat ze zich onmachtig voelen en u niet meteen tot steun kunnen zijn. Probeer een manier te vinden waarop ze zich betrokken voelen, zonder dat ze overbelast worden met teveel taken of verantwoordelijkheden.
 
 
VAN EEN ANDERE GENERATIE

Grootouders zijn van een andere generatie en zijn niet altijd gewend om mee te denken over uw wensen over het afscheid. Dit wil niet zeggen dat ze niet betrokken zijn, maar wat afwachtend zijn. Betrek ze er wel bij als dat goed voelt.
 
 
BESPREEK MET UW PARTNER

Laten uw (schoon)ouders weinig van zich horen, vindt u dat ze weinig initiatief tonen, zijn ze onvoldoende betrokken in uw ogen, bespreek dan met uw partner hoe u hiermee om wilt gaan. Het kan helpen om uw (schoon)ouders te laten weten wat u van hen verwacht en hen concreet te vragen om iets voor u te doen. Maar wellicht helpt het ook om vast te stellen dat het niet anders is en er (voorlopig) niets mee te doen, als u merkt dat het u alleen maar negatieve energie kost. Voel u daar niet schuldig over, maar voorkom dat u steeds op eieren moet lopen.
 
UW (SCHOON)OUDERS
NA HET AFSCHEID
 
PERIODE VAN ROUW

Na het afscheid breekt ook voor de grootouders een periode van rouw aan. Zij hebben hun eigen broers en zussen, vrienden en kennissen nodig om steun te vinden voor hun verdriet. En tegelijkertijd zoeken ze een manier om uw gezin te steunen. Bespreek met hen wat u prettig vindt. Het kan zijn dat de familiebanden minder sterk zijn en hierdoor sterker worden. Helaas komt het ook voor dat het verlies van een (klein)kind betekent dat de familiebanden nog minder hecht worden. Dat kan het rouwproces bemoeilijken.
 
 
GEEN ONWIL, MAAR ONMACHT

Het kan zijn dat uw (schoon)ouders het moeilijk vinden om te praten over het verlies van uw kind; zij zijn dat misschien ook minder gewend vanuit hun eigen jeugd. Soms vinden ze het moeilijk om de naam van uw kind hardop uit te spreken, of om herinneringen aan uw kind op te halen, terwijl u dat wellicht juist graag wilt. Het kan helpen om te bedenken dat dit geen onwil is, maar onmacht. Misschien kunt u kijken naar de manier waarop uw (schoon)ouders toch betrokken zijn, zonder dat zij er direct over spreken.
 
'IK MIS JE'
DOOSJE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud.

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu. in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu.

Meer lezen over het ‘Ik mis je’ project
  • © 2018 | Kinderthuiszorg.
    Alle rechten voor behouden