UW FAMILIE
TUSSEN OVERLIJDEN EN HET AFSCHEID

Uw (schoon)broers en -zussen zijn ook geschokt door het overlijden van hun neefje of nichtje. Ze kunnen een enorme steun zijn, maar soms ook overheersend of pijnlijk afwezig blijken.

 
(SCHOON)BROERS -ZUSSEN

  • Uw (schoon)broers en -zussen hebben niet altijd dezelfde mogelijkheden als uw (schoon)ouders om te helpen. Misschien wonen ze te ver weg om iets concreets te kunnen doen, of hebben ze zelf een gezin met kinderen, waardoor ze niet meteen kunnen komen. Wel kunnen ze een luisterend oor bieden, zodat u even van u af kunt praten.
 
 
CONTACT OPNEMEN
 
  • Het kan zijn dat u zelf moet aangeven wat u van (schoon)broers en -zussen verwacht. U kunt ook vragen aan één van hen om wat zaken voor u te regelen, bijvoorbeeld het contact met de rest van de familie. Geef uw grenzen hierin aan.
 
 
NEEFJES EN NICHTJES

Neefjes en nichtjes kunnen een geweldige steun zijn voor uw andere kinderen. Ze kunnen zorgen voor vertrouwde afleiding.
 
1
Als u zich zorgen maakt over uw (schoon)ouders, vraag dan een (schoon)broer of -zus of zij er voor uw (schoon)ouders kunnen zijn als die het moeilijk hebben. U kunt deze zorgen er nu beter niet bijnemen.
2
Soms kan de betrokkenheid van uw broer of zus voor uw partner te groot worden. Zorg ervoor dat u als gezin op de eerste plaats blijft staan, hoe graag u uw familie misschien ook wil betrekken.
UW FAMILIE
NA HET AFSCHEID
 
VERLIES OP EEN ANDERE MANIER

Vaak pakken ooms en tantes van uw kind na het afscheid op hun manier weer de draad op. Zij moeten vaak weer direct aan het werk en ook hun eigen gezin vraagt weer aandacht. Dit kan u het gevoel geven dat voor hen het leven gewoon weer doorgaat. Realiseer u dat dit vooral de buitenkant is, dat wat u ziet. Ook zij ervaren het verlies, hoewel op een andere manier dan u.
 
 
PRATEN MET FAMILIE

Ook voor uw (schoon)broers en -zussen kan het moeilijk zijn om te praten over het verlies van uw kind. Soms vinden ze het moeilijk om de naam van uw kind hardop uit te spreken, of om herinneringen aan uw kind op te halen, terwijl u dat wellicht juist graag wilt. Enerzijds willen zij u niet steeds herinneren aan uw overleden kind, aan de andere kant willen ze ook dat uw kind onderdeel blijft van de familie. Het kan helpen om te bedenken dat dit geen onwil is, maar onmacht. Spreek uit wat voor u belangrijk is, dat het pijnlijker is dat ze er niet over praten en de naam van uw kind niet noemen in plaats van er juist wel over te praten.
 
 
FAMILIEBIJEENKOMST

Niets is zo aanwezig als diegene die afwezig is. Het kan helpend zijn om met uw familie te bespreken op welke manier uw kind een plek krijgt tijdens familiebijeenkomsten. Zo kan het fijn zijn als er op speciale dagen een (extra) kaarsje wordt aangestoken.
 
'IK MIS JE'
DOOSJE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud.

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu. in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accu.

Meer lezen over het ‘Ik mis je’ project
  • © 2018 | Kinderthuiszorg.
    Alle rechten voor behouden